Etusivu Tutkimukset Harmaakaihi

Taittovirheleikkaus

Yhteys Ajanvaraus

Laserleikkauksen kulku

Ennen leikkausta potilaalle annetaan rauhoittava esilääke ja silmän pinta tarkastetaan mikroskoopilla. Toimenpiteen aikana potilas makaa laserlaitten alla. Silmä puudutetaan silmätipoilla. Wavelight FS 200 laitteella tehdään huipputarkasti lasik läppä ja tämän tekemiseen menee noin 15 s. Tämän jälkeen asetetaan luomenlevitin pitämään luomi auki toimenpiteen ajan. Potilaan ei tarvitse itse huolehtia silmän aukipysymisestä. Lasik läppä avataan ja laserointi tehdään Excimer-laserilla sarveiskalvon paljastettuun keskikerrokseen. Laseroinnin jälkeen läppä käännetään takaisin paikalleen, johon se kiinnittyy takaisin noin tunnissa. Yleensä molemmat silmät leikataan samana päivänä. Ennen kotiinlähtöä leikannut lääkäri tekee tarkastuksen ja toteaa läpän kiinnittyneen. Kokonaisuudessaan leikkaukseen on varattava aikaa 2-3 tuntia-vaikka itse toimenpide kestää noin 15 minuuttia/silmä. Ensimmäinen tarkastus on leikkauksen jälkeisenä päivänä ja seuraava kuukauden kuluttua toimenpiteestä.

Leikkauksen riskit

Riskitöntä kirurgiaa ei ole olemassa. Optimaalisella kirurgisella tekniikalla ja oikella jälkihoidolla voidaan riskit minimoida. Näkö uhkaavat komplikaatiot ovat äärimmäisen harvinaisia. Taittovirhekirurgia ei vaikuta muiden silmäsairauksien kuten harmaakaihi, silmänpohjarappeuman kehittymiseen. Myöskään silmän iskukestävyys ei heikkene toimenpiteessä.

Seuraavassa on lueteltu tavallisimmat leikkaukseen liittyvät riskit:

Osuvuus-haavan paraneminen: Suurin osa potilaista näkee toimenpiteen jälkeen ilman laseja yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin laseilla ennen toimenpidettä. Useimmat potilaat tulevat jo ensimmäisen päivän esitarkastukseen omalla autolla-tämä kertoo leikkauksesta toipumisen nopeudesta. Joskus tarvitaan uusintaleikkaus, jos haluttua taittovoimaa ei ensimmäisen leikkauksen jälkeen saavuteta esim. haavan paranemisreaktion seurauksena. Femtosekunti laser tekniikkka on pienentänyt olennaisesti uusintatoimenpiteiden tarvetta ja uusintaleikkauksen tarve onkin enää noin 0.07%.

Silmien kuivuminen: Tavallinen sivuvaikutus on silmien kuivuminen ensimmäisten kuukausien aikana leikkauksen jälkeen, mikä ilmenee roskan ja hiekan tunteena silmässä. Ensimmäisten kuukausien jälkeen silmien kuivuminen vähenee yleensä sille tasolle kuin se oli ennen toimenpidettä. Suosittelemme oireenmukaista hoitoa kostutustippoilla. Niitä saa apteekista ilman reseptiä (esim. Viscotears, Artelac, Oculac). Myös voidetta voi käyttää yöksi(esim. LacriLube), jos silmät ovat erityisen kuivat. Femtolaser laitteella tehdyn läpän jälkeen silmien kuivuminen näyttää olevan vähäisempää kuin aikaisemmin käytetyn mikrohöylän aikana.

Hämäränäkö: Hämärässä ja pimeässä näkeminen voi leikkauksen jälkeen olla tilapäisesti jonkin verran heikompaa kuin ennen leikkausta, mikä ilmenee ylimääräisten valorenkaiden näkemisenä tai häikäistymisenä. Nämä oireet vähenevät yleensä 3-4 kk aina toimenpiteen jälkeeen.

Tulehdusriski kaikessa kirurgiassa: Kaikkeen kirurgiaan liittyy tulehdusriski. Riski on äärimmäisen pieni jos hoito-ohjeita noudatetaan-vain noin promillen luokkaa.

Läpän teko LASIK-leikkauksessa

Läpän teko femtosekuntilaseri tekniikalla on poistanut läppäkomplikaatiot lähes täysin.

Mikrokeratomilla suoritettavassa LASIK-leikkauksessa sarveiskalvon läpän teossa voi joskus olla ongelmia, joita ei voi ennustaa. LASIK-toimenpide voidaan tämän takia joskus joutua keskeyttämään eikä laserointia tehdä sillä kerralla. Noin kolmen kuukauden kuluttua voidaan tehdä uusi LASIK-leikkaus. Kokeneiden silmälääkärien tekemissä leikkauksissa ongelmia on ilmennyt vain 1-2%:ssa leikkauksista.Diacorissa käytetään läpän tekoon Morian höylää, mikä on ehkä eniten käytetty höylä läpän tekoon. Se on osoittautunut erittäin turvalliseksi.

 Toimenpiteen jälkeen silmässä esiintyy roskantunnetta ja vetistystä. Pahimmat oireet ovat noin 4-5 tuntia leikkauksen jälkeen. Kun läpän reunan pintasolut ovat uudistuneet, oireet vähenevät. Toipumisen nopeuttamiseksi on hyvä pitää silmiä kiinni ensimmäisten tuntien aikana leikkauksen jälkeen. Ensimmäinen tarkastus on leikkauksen jälkeisenä päivänä ja seuraava kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Jälkihoitona silmään laitetaan paikallisesti antibiootti- ja kortisonitippoja noin viikon ajan. Kostutustippoja on hyvä käyttää ainakin 1 kk leikkauksen jälkeen usein kauemminkin. Kasvot voi pestä seuraavana päivänä, mutta suihkussa on varottava silmän kastelemista - silmään ei saa päästää vettä eikä pesuaineita.

Toimenpiteen jälkeen

Silmän hieromista on varottava kuukauden ajan läpän hyvän kiinnittymisen varmistamiseksi. Uimista ja sukeltamista silmät auki on vätettävä kuukauden ajan-muuta urheilua voi harrastaa jo viikon kuluttua.. Autolla voi ajaa yleensä viimeistään viikon kuluttua leikkauksesta, vaikka useimmat potilaat näkevät varsin hyvin jo leikkauksen jälkeisenä päivänä.. Silmä on suojattava runsaalta UV-säteilyltä, kuten auringolta ja solariumilta. Näontarkkuus on hyvä 1-4 viikon kuluttua. Sairasloman tarve leikkauksen jälkeen on 2 vuorokautta.

Timo Hellstedt

  • silmätautien erikoislääkäri
  • silmäkirurgi, silmäkirurgian erityispätevyys
  • lääketieteen tohtori

  Julkaisut

  • diabeettisesta retinopatiasta
  (myös väitöskirja)
  • silmän etuosakirurgiasta
  • kahden silmän kaihileikkauksesta
  • INTACS toimenpiteestä
  • Keratoconuksen hoidot

  Jäsenyydet

  • Suomen Lääkäriliitto
  • Suomen Silmälääkäriyhdistys
  • Suomen glaukoomayhdistys
  • ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgerons
  • ISRS:n (International Society of Refractive Surgery)
  • American Academy of Ophthalmology